• Lorem ipsum

De Blaastest

De meeste mensen die een rijbewijs hebben, hebben er vast wel eens mee te maken gehad: de alcoholcontrole van de politie. Deze blaastesten worden afgenomen met behulp van professionele alcoholtest apparaten. Deze alcohol testers geven een resultaat aan in promillage.Alcoholpromillage


Het alcoholpromillage geeft aan hoeveel alcohol iemand in zijn bloed heeft. Dit alcoholpromillage kan op twee manieren worden gemeten, namelijk via een alcoholademtest of via een bloedtest. Wanneer iemand niet in staat is om te blazen laat de politie vaak een bloedtest doen in het ziekenhuis. Een alcohol bloedtest is vaak iets nauwkeuriger dan een alcohol blaastest.
- Blaastest: De blaastest wordt vaak met een draagbaar apparaat getest. De uitkomst van deze test wordt uitgedrukt in 0,22 miligram alcohol per liter uitgeademde lucht.
- Bloedtest: In een ziekenhuis is het mogelijk om door middel van een bloedtest een alcoholpromillage te meten. Er wordt dan met een naald bloed afgenomen dat onderzocht wordt.

Hoeveel alcoholpromillage is toegestaan?


Het maximale promillage in Nederland is voor elke bestuurder 0,5 promille. Voor Nederlanders onder de 23 jaar geldt de eerste 2 jaar van hun rijbewijs een speciaal maximum promillage van 0,2 promille.
In de landen om ons heen gelden nagenoeg dezelfde promillages. Engeland (0,8), Luxemburg (0,35), Scandinavische landen (0,2) uitgezonderd.

De 0,5 promillegrens komt neer op twee glazen wijn, bier of sterke drank. U bent dus gewaarschuwd!