Leer alles over alcoholtesters en blaastesten voor

Wil je meer weten over het gebruik van alcoholtesters?

Alcoholtester expert
Alcotrue P, professionele alcoholtester

Alles over alcoholtesters

Veelgestelde vragen

Een blaastest werkt door middel van een mondstuk dat wordt gebruikt om lucht in de tester te blazen. De lucht bevat speekseldeeltjes die door het mondstuk naar een elektrochemische sensor worden geleid.

Vervolgens reageert de sensor, op de aanwezigheid van alcohol in het speeksel en genereert een meetresultaat. Het mondstuk zorgt ervoor dat het speeksel op de juiste manier wordt verzameld voor analyse.

De elektrochemische sensor is essentieel voor het detecteren en meten van de alcoholconcentratie, zo weet jij binnen enkele seconden of iemand alcohol heeft gedronken of dronken is!

Een blaastest of ademtest is een test die wordt uitgevoerd als een persoon in een mondstuk zijn adem blaast.  Een alcoholtest is het uitvoeren van een alcoholtest wat op verschillende manieren mogelijk is. (Scannen, meten uit vloeistof etc)

Een blaastest is een specifieke vorm van een alcoholtest waarbij men in een mondstuk blaast. Niet alle alcoholtests zijn blaastests, maar elke blaastest is een alcoholtest.

Ja, een alcoholtest is hygiënisch. Door gebruik van mondstukken en filters vermijdt het direct contact met drank, bier, of speeksel.

Daarnaast beschikken onze Alcotrue mondstukken over een terugslagklep, dit beperkt de kans op kruisbesmetting en nicotine of restspeeksel.

Het keurmerk waar al onze alcoholtesters over beschikken, waarborgt kwaliteit en de mondstukken kunnen na gebruik eenvoudig worden weggegooid.

Een alcoholtest of blaastest wordt gebruikt om het alcoholgehalte (alcoholpromillage) in iemands adem of bloed te meten en zo te bepalen of die persoon onder invloed is van alcohol.

Het afnemen van een alcoholtest is niet in iedere situatie legaal.

Bedrijven mogen alcoholtesten afnemen wanneer dit in het kader staat van een strafrechtelijke aanpak. Dit maakt het mogelijk bij beroepen waarbij de werknemer deelneemt aan het wegverkeer maar ook bij treinmachinisten, boordpersoneel van vliegtuigen en schippers.

Bij evenementen, schoolfeesten etc. mag ook op het gebruik van alcohol worden getest, in deze situaties is dit echter wel vrijwillig.
Wanneer de bezoeker niet mee wil werken met de blaastest of alcoholtest mag de organisatie de toegang tot het evenement weigeren.

Blaastest afnemen, maar niet zeker of dit legaal is? Neem gerust contact op met een van onze experts!

 

Scroll naar boven